Noodzaak van Lithium Ion Accukasten: Bescherm uw bedrijf tegen brandri – Kluisbox
Noodzaak van Lithium Ion Accukasten: Bescherm uw bedrijf tegen brandrisico's

Noodzaak van Lithium Ion Accukasten: Bescherm uw bedrijf tegen brandrisico's

  • Arthur Singendonk

De afgelopen jaren is er een sterke toename van het aantal gemelde branden en explosies ontstaan door Lithium Ion batterijen. Deze toename komt voornamelijk doordat de batterijen vaker gebruikt worden en steeds krachtiger zijn. Het zijn de bedrijven waar veel batterijen gebuikt, opgeslagen en geladen worden die echt risico lopen. Denk hierbij aan bezorgbedrijven, tweewielerzaken of bedrijven met veel elektrisch gereedschap (bijvoorbeeld hoveniers). Om de veiligheid te waarborgen en brandrisico's te minimaliseren, zijn Lithium Ion Accukasten van essentieel belang.

 

Wat zijn Lithium Ion Accukasten?

Lithium Ion Accukasten zijn speciale kasten die ontworpen zijn om Lithium Ion batterijen veilig op te slaan en te laden. Deze kasten bieden bescherming tegen brandrisico’s van Lithium Ion batterijen. Lithium Ion batterijen kunnen ontbranden of zelfs ontploffen door overladen, oververhitting of door een beschadiging van de behuizing. Wanneer een Lithium Ion batterij in een goede Lithium Ion Accukast ontploft of in brand vliegt dan blijft de brand in de kast en zal deze gecontroleerd uitbranden. Een ander scenario is dat de brandweer komt de brandende accu uit de kast haalt en in een bad stopt.

 

Waarom zijn Lithium Ion Accukasten nodig?

Op dit moment zijn er nog geen wettelijke regels voor de opslag van Lithium Ion batterijen. Dit maakt het voor bedrijven lastig om te bepalen aan welke eisen de opslag moet voldoen en of deze veilig is wanneer een accu in brand vliegt. Op dit moment ligt de PGS 37-2 (publicatie gevaarlijke stoffen) er voor inzage. Deze richtlijn besteedt veel aandacht aan het veilig opslaan van Lithium Ion batterijen maar richt zich wel op de grote hoeveelheden batterijen (>333 kg) die in gebruik zijn.

Daarnaast stellen steeds meer verzekeraars eisen aan de opslag van Lithium Ion batterijen. Zo heeft Nationale Nederlanden voor tweewielerzaken een preventierichtlijn met daarbij een opslag-advies geschreven die in de polisvoorwaarden wordt opgenomen. Voldoet u niet aan de opslag eisen dan is uw bedrijf niet gedekt is bij schade door een Lithium Ion brand.

Het is niet alleen belangrijk om te voldoen aan de wettelijke richtlijnen, maar ook om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor medewerkers en omwoners. Lithium Ion batterijen zijn immers zeer lastig te blussen en kunnen veel schade veroorzaken, ook in aangrenzende/bovenliggende panden. Door te zorgen voor een veilige opslag, minimaliseert u het risico op brand en voorkomt u onnodige schade. Hoe groot is het risico op brand in een groot kantoorpand waar honderden fietsbatterijen verspreidt door het pand geladen worden? Zijn de batterijen allemaal goed of zijn er ook batterijen die beschadigd zijn?

 

Conclusie

Lithium Ion Accukasten zijn essentieel voor bedrijven die werken met Lithium Ion batterijen. Ze bieden bescherming tegen brandrisico's en minimaliseren de kans op schade en letsel. Daarnaast zijn er ook steeds meer verzekeraars die eisen stellen aan de opslag en het laden van Lithium Ion batterijen. Op dit moment wordt er nog volop gewerkt aan beleid. Ook zijn er nog geen keurmerken of certificaten voor Lithium Ion Accukasten. Een Lithium Ion Accukast is een investering, laat u daarom goed informeren voor u een accukast aanschaft.

Bekijk onze Lithium Ion Accukasten of neem contact op met Kluisbox als u meer wil weten.

Loading...

Jouw winkelwagen